Analiza računa dobiti i gubitka

Računovodstvo je iznimno važno u suvremenom poslovanju s obzirom kako je gotovo nemoguće  zamisliti poslovanje društva bez kvalitetnih i vjerodostojnih informacija. Rezultat poslovanja prikazan je u financijskim izvještajima, odnosno bilanci, računu dobiti i gubitka, izvještaju o novčanom toku, izvještaju o promjenama glavnice te bilješkama uz financijske izvještaje.

Čemu služe financijski izvještaji?

Uspješnost poslovanja društva ovisi o kvalitetnim informacijama koje predstavljaju temelj za financijsko izvještavanje. Može se reći kako financijski izvještaji predstavljaju završnu fazu računovodstvenog procesa te se javljaju kao nositelji financijskih informacija.

Istinito i fer prezentiranje financijskog položaja

Financijski izvještaji trebaju istinito i fer prezentirati financijski položaj, financijsku uspješnost i novčane tokove poduzetnika. Istinito i objektivno predočavanje zahtijeva vjerno predočenje učinaka transakcije i drugih poslovnih događaja, a u skladu s kriterijima priznavanja imovine, obveza, kapitala, prihoda i rashoda. Tada menadžment obavlja analizu poslovanja kojom ocjenjuje financijsko stanje i financijsku sposobnost društva.

U nastavku će se prikazati račun dobiti i gubitka (u nastavku: RDG), odnosno izvješće o uspješnosti poslovanja društva, te će se ujedno prikazati metode kojima se isti analizira.

Što se sve mora prezentirati u RDG-u?

RDG zahtjeva prezentiranje prihoda, rezultata poslovnih aktivnosti, financijskih troškova, udjela u dobitku ili gubitcima povezanim poduzećima ili zajedničkim pothvatima obračunatih metodom udjela, rashoda za porez, dobitka ili gubitka od poslovnih aktivnosti, izvanrednih stavaka, manjinskih udjela te neto dobitka ili gubitka razdoblja.

Sučeljavanje prihoda i rashoda

Prihodi i rashodi obračunskog razdoblja sučeljavaju se te se prikazuju u RDG-u sukladno računovodstvenim standardima. Struktura i sadržaj RDG-a propisani su Pravilnikom o strukturi i sadržaju godišnjih financijskih Izvještaja. Prihodi se, sukladno Pravilniku, iskazuju prema vrsti prihoda (poslovni, financijski) a unutar navedene podjele prema vrsti poslovne povezanosti, ovisno jesu li ostvareni u poslovnom odnosu s poduzetnikom unutar grupe ili u odnosu s drugima – poduzetnikom koji je sudjelujući interes ili s nepovezanim poduzetnikom, građanima i ostalim osobama.

Metoda ukupnih troškova

Prema HSFI-ju 1, rashodi se iskazuju metodom ukupnih troškova na način da se troškovi klasificiraju po prirodnim vrstama troška. U skladu s Pravilnikom o strukturi postoje dvije vrste rashoda, poslovni koji se iskazuju prema prirodnim vrstama troškova te financijski koji se iskazuju prema vrsti rashoda te prema vrstama poslovne povezanosti, ovisno jesu li ostvareni u poslovnom odnosu s poduzetnikom unutar grupe ili u odnosu s drugima – poduzetnikom koji je sudjelujući interes ili s nepovezanim poduzetnikom, građanima i ostalim osobama.

Priznavanje prihoda i rashoda

Prihod se priznaje u RDG-u kada je povećanje budućih ekonomskih koristi povezano s povećanjem imovine ili smanjenjem sadašnjih obveza koje se može pouzdano izmjeriti. Sukladno navedenom, rashod se priznaje kada smanjenje budućih ekonomskih koristi proizlazi iz smanjenja imovine ili povećanja sadašnjih obveza i koje se mogu pouzdano izmjeriti.

Dobit kao mjerilo uspješnosti

Dobit predstavlja povećanje ekonomske koristi tijekom obračunskog razdoblja te se utvrđuje sučeljavanjem prihoda i rashoda. Dobit se koristi i kao mjerilo uspješnosti ili kao temelj za druga mjerenja. Gubici predstavljaju smanjenje ekonomske koristi tijekom obračunskog razdoblja te nastaju kao rezultat sučeljavanja prihoda i rashoda pri čemu su ostvareni rashodi veći od ostvarenih prihoda.

Na koji način se može analizirati RDG?

RDG se može analizirati primjenom vertikalne i horizontalne analize te primjenom financijskih pokazatelja.

Vertikalna analiza

Vertikalna analiza naziva se i strukturnom analizom te služi kao podloga za usporedbu s drugim poduzećima temeljem relativnih odnosa. Vertikalnom analizom utvrđuju se značajne pozicije u financijskim izvještajima, odnosno značajni prihodi i rashodi u slučaju analize RDG-a. značajne financijske pozicije predstavljaju nositelje i temelj poslovanja te ujedno generiranja profita.

Horizontalna analiza

Horizontalna analiza nazive se i komparativnom analizom te služi za analizu dinamike promjena financijskih pozicija unutar istog poduzeća u odabranom vremenskom razdoblju. Horizontalnom analizom moguće je utvrditi trend pojedinih financijskih pozicija te služi i kao podloga za prognoziranje budućih kretanja. Horizontalna analiza može se provoditi baznom i uzastopnom analizom, ovisno o razdoblju s kojom se želi vršiti usporedba. Ujedno se horizontalna analiza može prikazivati kao apsolutna i relativna promjena.

Financijski pokazatelji predstavljaju omjere financijskih pozicija koji ukazuju na određene karakteristike poslovanja. Razlikuju se pojedinačni, skupni i sustavi financijskih pokazatelja. Obzirom kako je tema analiza RDG-a, u nastavku će se opisati odabrani financijski pokazatelji koji se temelje na RDG-u.

Kombinacijom financijskih pozicija bilance i RDG-a moguće je odrediti dinamičke pokazatelje zaduženosti, poput faktora zaduženosti i pokrića troškova kamata. Faktor zaduženosti govori koliko je godina potrebno za podmirenje ukupnih obveza iz zarada društva uvećanih za amortizaciju. Pokriće troškova kamata govori je li društvo u mogućnosti financirati troškove kamate iz ostvarene bruto dobiti.

Također, kombinacijom financijskih pozicija bilance i RDG-a moguće je odrediti pokazatelje aktivnosti, odnosno pokazatelje obrtaja društva, pri čemu su najznačajniji pokazatelji koeficijenti obrtaja ukupne imovine, kratkotrajne imovine, potraživanja i slično. Temeljem koeficijenata obrtaja moguće je izračunati dane vezivanja zaliha, vrijeme naplate potraživanja, vrijeme plaćanja dobavljačima, a temeljem čega se izračunava cash gap.

Na koje sve financijske pokazatelje treba obratiti pozornost kad je analiza RDG-a u pitanju?

Temeljni financijski pokazatelji pri analizi RDG-a su pokazatelji ekonomičnosti te pokazatelji profitabilnosti.

Pokazatelji ekonomičnosti

Pokazatelji ekonomičnosti baziraju se na omjeru odgovarajućih prihoda i rashoda, pri čemu društvo ekonomično posluje, kako ukupno, tako i u pojedinim aktivnostima, ako je omjer veći od 1, odnosno ako se rashodi u potpunosti mogu financirati iz ostvarenih prihoda.

Pokazatelji profitabilnosti

Pokazatelji profitabilnosti su pokazatelji kojima se mjeri uspješnost poslovanja društva. Nužan uvjet profitabilnosti je generiranje pozitivnih poslovnih rezultata, obzirom da je temelj pokazatelja dobit. Ocjenjuje se kako društvo posluje profitabilno ukoliko su njegovi pokazatelji profitabilnosti veći od pokazatelja profitabilnosti konkurenata ili pokazatelja profitabilnosti tržišta, odnosno industrije kojoj društvo pripada. U nastavku će se detaljnije prikazati odabrani pokazatelji profitabilnosti.

Bruto/neto profitna marža pokazuje koliko prihoda društvu preostaje nakon što se pokriju svi proizvodni troškovi i troškovi roba te za pokriće troškova uprave, prodaje i troškova financiranja (kamate). Takva informacija izuzetno je važna za menadžment jer mu pruža saznanje koliko prihoda ostaje u društvu u obliku bruto/neto dobiti a u svrhu razvoja društva nakon što neki proizvod ili roba se realizira na tržištu.

Bruto/neto rentabilnost imovine (ROA) sučeljava bruto/neto dobit uvećanu za kamate te ukupnu imovinu te pokazuje koliko se dobiti u društvu generira na svaku novčanu jedinicu imovine društva.

Rentabilnost vlastitog kapitala (ROE) sučeljava neto dobit te kapital i rezerve te ukazuje koliki je značaj poslovnog rezultata tekuće godine u ukupnom kapitalu, odnosno koliko tekuća zarada čini vlastitih izvora.

Odnos pokazatelja ROA, ROE i tržišne kamatne stope determiniraju isplativost uporabe financijske poluge. Ako je ROE veći od ROA te su ujedno oba pokazatelja veća od tržišne kamatne stope, uporaba financijske poluge se isplati, odnosno društvu se isplati plasirati vlastita sredstva na tržište, a manjak likvidnosti financirati iz tuđih izvora, čime će zarađivati  uslijed razlike između stopa rentabilnosti i tržišne kamatne stope.

EBITDA marža u omjer stavlja zaradu prije kamata, poreza i amortizacije s ukupnim prihodima društva. Ona predstavlja zaradu, odnosno dobit nakon plaćanja svih poslovnih rashoda, isključujući kamatne i porezne rashode te rashode s osnove amortizacije izražena u postotku ukupnih prihoda. Marža EBITDA pruža bolji uvid u odnosu na neke druge pokazatelje obzirom kako su jedinstveni učinci koji nisu povezani s poslovanjem društva svedeni na najmanju moguću mjeru, što ulagateljima omogućuje fokusiranje na operativnu profitabilnost kao jednu od jedinstvenih mjera uspješnosti.

Račun dobiti i gubitka, kao i ostali financijski izvještaji su jedni od glavnih alata potrebnih kako bi se došlo do informacija za donošenje menadžerskih odluka. Oni omogućuju menadžmentu utvrditi razloge pozitivnog ili negativnog poslovanja te na temelju toga odlučiti na koji će način unaprijediti poslovanje. Iz tog razloga je izrazito važno poznavati stavke takvih izvještaja kako bi informacije bile što vjerodostojnije.

Autor: Tina tonković, Voditelj računovodstvenog odjela

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja ili trebate više informacija o analizi računa dobiti i gubitka, utoliko nas slobodno kontaktirajte.

Tim ALPHA CAPITALIS:

Ovlašteni revizori | Ovlašteni interni revizori | Ovlašteni procjenitelji | Ovlašteni računovođe | Ovlašteni investicijski savjetnici | ACCA (Association of Certified Chartered Accountants)